BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравният министър издаде заповед: Ограничителните мерки се удължават до 12 април

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до 12 април, докогато е и обявеното извънредно положение в страната.

До 12 април включително остават затворени университетите, училищата, детските градини и яслите. Просветният министър Красимир Вълчев отхвърли възможността да се обяви нулева учебна година заради пропуснатия материал.

Дотогава остава в сила забраната за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти. Местата за бързо хранене в бензиностанциите също не могат да обслужват клиенти.Продължава забраната за посещения на театри и кина, както и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни.

До 12 април се удължава забраната за детски и женски консултации, провеждането на профилактични прегледи и имунизации, както и планови операции в болниците.

До края на извънредното положение остава в сила забраната за събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.  Това включва и изискването към собствениците на търговски обекти да не се допуска събирането на повече от двама души над 60 години вътре, а отвън да се спазва дистанция между хората от 1.5 метра.

До 12 април остава и указанието към всички работодатели да организират дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно – засилени мерки за дезинфекция, инструктаж за лична хигиена и филтър за болните.

Остава в сила и забраната за движение между областните центрове. Както и досега, пътуванията могат да бъдат само по конкретни неотложни причини – по работа, за медицинска помощ и за прибиране по настоящ и постоянен адрес.

Продължава забраната за посещение на паркове, градинки, спортни и детски площадки.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!