BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жанета Панайотова: Ако има финансиране, старите водоизточници могат да се възстановят за 8-9 месеца

Жанета Панайотова представя анализа на ВиК – Шумен за състоянието на старите водоизточници

Ако се намери финансиране, старите водоизточници на Шумен – кладенците от система Мътница и двете системи в Мараш, могат да бъдат възстановени за 8-9 месеца. Това заяви пред сайта Радиан.бг управителят на ВиК–Шумен Жанета Панайотова, която днес присъства на извънредната сесия за водата.

Старите кладенци няма да покрият напълно потреблението на Шумен, но са най-бързият вариант, ако градът се озове пред водна криза. Експерти на ВиК вече са направили анализ за състоянието на сондажите и помпените станции около тях, съобщи Панайотова.

Според специалистите, могат да бъдат възстановени 7 сондажа в Мътница, които ще осигуряват около 150 л вода в секунда. В система Мараш също могат да се възстановят 7 кладенци, но те са с по-малък дебит – общо около 70 литра в секунда, каза Панайотова. Помпените станции в Мътница са изоставени и трябва да се ремонтират, но станцията в Мараш се поддържа и няма нужда от допълнителни средства.

Освен да се възстановят изоставените помпени станции, ще трябва да се изгради и 7 километра водопровод до напорния водоем, заяви управителят на ВиК – Шумен. Според Жанета Панайотова, за пълното възстановяване на старите сондажи и свързващ водопровод ще са необходими около 15 милиона лева.

Кладенците имат разрешително за 25 години, така че могат да осигурят резервно водоснабдяване на Шумен още много години, каза Панайотова.  Тя подчерта, че кладенците и свързващата инфраструктура не са в толкова лошо състояние, че да не могат да се възстановят. Напротив, ако има пари, ще могат да бъдат пуснати в рамките на 8-9 месеца, увери управителят на ВиК – Шумен   

Пари за кладенците обаче няма и никой не иска да дава

Именно финансирането се оказва основната пречка за възстановяването на старите водоизточници, стана ясно на сесията. Защото пари няма, а и никой май не иска да дава. ВиК – Шумен е в тежко финансово състояние и чака финансова подкрепа от новия холдинг за собствения си бюджет. На водния оператор му предстои да тегли и банков кредит за големия проект на новия водопровод и пречиствателната станция, така че дружеството няма възможности да плати и възстановяването на старите водоизточници, каза Панайотова. Тя допълни, че ВиК – Шумен ще участва в ремонта на кладенците с труд и поддръжка, но не и с пари.

Старите водоизточници са собственост на общината, но кметът Любомир Христов даде да се разбере, че няма да се отпуснат пари за тяхното възстановяване. „Създава се погрешно впечатление, че общината и кметовете са виновни за състоянието на алтернативните водоизточници,  а те са изоставени още преди 37 години“, заяви градоначалникът. Макар че като собственици на сондажите, именно общината и кметът носят отговорност за тях. Христов обаче не иска да товари общинския бюджет с разходи за старите кладенци, затова разчита на водата от система „Дунав“, която ще бъде платена от правителството. „Как общината ще намери такава сума за сондажите – 5,7 или 12 милиона“, попита риторично кметът и допълни, че възстановяването им няма да стане толкова бързо, тъй като ще трябва да се прави обществена поръчка.  „И защо това трябва да го поема като негатив общината“, почти се скара кметът на съветниците.

От кметския екип бяха подготвили и филмче, за да покажат на съветниците лошото състояние на старите кладенци. Трябва да преценим дали е целесъобразно да се възстановят сондажите, защото може да се окаже, че е под-добре да се изгради нова система, вместо да се възстановява старата, заяви зам. кметът Боян Тодоров.  Малко по-късно обаче кметът на Мадара Неделчо Неделчев обяви, че една от снимките не е от Мътница, а е шахтов кладенец в Мадара, който е пълен с вода.  

Държавният ВиК-холдинг също няма да финансира старите водоизточници на Шумен, тъй като те са общинска собственост, а холдингът поддържа публичната държавна собственост, заяви директорът на холдинга Илиян Илиев. „Затова бързаме с Дунавския проект“, допълни Илиев.  

Шефът на ВиК-холдинга Илиян Илиев, Христо Николов и областният управител Стефан Желев присъстваха на сесията

Така след почти 3-часови дискусии в сесийната зала стана ясно, че вероятно няма да се стигне до възстановяване на старите водоизточници в Шумен, а ще се чака държавата да довърши система „Дунав“.  Кладенците в Мътница и Мараш са били изоставени преди 37 години, когато основен водоизточник за Шумен е станал язовир Тича. Към днешна дата обаче е необходимо и алтернативно водоснабдяване, и трябва да се работи в тази посока, коментира управителят на ВиК Жанета Панайотова.  

Система „Дунав“ – неясно кога, но със сигурност с по-скъпа вода

Кога водата от система Дунав ще стигне до Шумен, остана без категоричен отговор.  Със сигурност обаче водата от нея ще бъде по-скъпа от тази от язовир „Тича“, заяви Илиян Илиев.

В момента тръбите на системата са на 39 км от Шумен, съобщиха експерти, работещи по системата. Оптимистичната прогноза е, че при най-добро стечение на обстоятелствата, водопроводът до Шумен може да бъде направен за една година. Илиян Илиев обаче не се ангажира да отговори за колко време може да бъде завършена системата, а зам. министър Николай Нанков беше обявил преди това, че ще се необходими около 2 години.   

След като бъде изградена, инфраструктурата на система „Дунав“ ще бъде предадена на ВиК – Шумен и дружеството ще начислява амортизации, т.е. водата със сигурност ще поскъпне. Водата от Дунав не може да стане основна за Шумен, защото ще е скъпа, коментира Илиян Илиев и допълни, че основен източник за водоснабдяване ще продължи да бъде язовир „Тича“.

Според МОСВ, вода в язовира има за 2 години

На основният въпрос – ще има ли достатъчно вода за Шумен през следващите две години, в които се очаква да се изгради система „Дунав“, и от ВиК – Шумен, и от Напоителни системи дадоха оптимистични отговори. По уверения на МОСВ в язовира има вода за още 2 години, заяви Жанета Панайотова. Тя посочи, че за да се съхрани обемът на „Тича“, ВиК – Шумен е намалило драстично ползването на вода и сега потреблението на водния оператор е 1,950 милиона кубика месечно.

Шефът на Напоителни системи Христо Николов беше категоричен, че вода в язовира има достатъчно поне за 2 години. Той дори изненадващо обяви, на дъното на язовира нямало наноси, поне в района на кулата. Така според неговите обяснения излиза, че в „Тича“ има дори повече вода, отколкото изчислява министерството, тъй като в техните сметки винаги има по 40 милиона кубика мъртъв обем.  Твърденията му предизвикаха доста съмнения сред съветниците, а бившият кмет Красимир Костов дори изрази подозрения доколко коректни са данните за язовира, подавани от Напоителни системи. На което Христо Николов се обиди. В отговор на въпроси на съветниците за МВЕЦ – Моста, Николов увери, че след юли 2018 г. централата не е черпила вода от язовира, а е преработвала само екологичния оток. От 1 януари 2020 г. пък МВЕЦ – Моста не е работила нито един ден, заяви Николов.

И така след близо 4 часа дискусии, съветниците получиха повече информация, но не и повече решения.  На практика те така и не чуха анализа на фирмата, наета от кметството да оцени старите водоизточници, защото оценката още не била готова. Не получиха и стопроцентова гаранция, че Шумен няма да се изправи пред водна криза през следващите две години. Затова пък стана ясно, че след 2 години водата ни със сигурност ще е по-скъпа.

И започваме да чакаме система „Дунав“. Междувременно можем да правим молебени за дъжд, защото единственият ни източник остава язовир „Тича“…

Дияна Желязкова        

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!