BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Емил Хърсев: Всичко се срина. Кризата вече е факт

Финансовата криза в момента е по-лоша от тази през 2007 година, научи trg.

 Има спад дори в цената на златото. Всичко се срина. Кризата вече е факт и е сравнима с ”черния понеделник” от 1982 година.

„България е част от глобалната и европейската икономика. Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата по големина страна в нея – Италия, в момента е засегната. Няма как и при нас да не се отрази“, коментира пред bTV икономистът Емил Хърсев.

Според анализатори в момента има усилено забавяне на икономиката, породен от провалените доставки от Китай. Азиатската страна в момента се възстановява от епидемията и производството плавно тръгва. Сега обаче има вторична реакция – тази на финансовите пазари, обясни още Хърсев.

„Рецесията е факт. Очаква се вероятно следващото тримесечие да има бавно и мъчително възстановяване на индустрията в Китай. Дигитализацията на икономиката и повсеместната роботизация позволяват на нещата да се развиват с по-висока скорост – бързо влизаме в рецесия, но има и шанс бързо да излизаме от този процес“, обясни Румен Гълъбинов.

По думите му се очаква цените на горивата да паднат поне с 20-30 стотинки от нивата, които са в момента, ако пазарът на петрол се задържи на такова ниско ниво.

В началото на тази седмица световните борси отчетоха огромни загуби. „Черният понеделник“ на 2020 е сравним с икономическата криза през 1982 година. Коронавирусът парализира цели пазари. Петролните шейхове на Саудитска Арабия започнаха битка с Кремъл за производствени количества и цени. Цената на петрола се срина първоначално с 30 процента, Dax – със 7,94 процента, борсовата търговия на Wall Street бе временно спряна, Dow Jones отчете минус 7,8 процента.

Лупа

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!