BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Емил Кошлуков разкри защо коли и беси наред в БНТ

Генералният директор на БНТ и общественият съвет на телевизията представиха пред парламентарната комисия по култура и медии състоянието на обществената телевизия в момента и бъдещите предизвикателства пред нея.

Генералният директор Емил Кошлуков изрази притеснението си, че до 2022 г. се очертават дефицити в бюджета заради разпространението и вече подписани договори за спортни права, научи trg.

Емил Кошлуков предложи широка дискусия, за да се намери работещ вариант за финансиране на обществената телевизия. Идеята му беше приета от всички политически сили в медийната комисия.

Прогнозният дефицит във финансите на БНТ за 2020 г. е 30 милиона лева. Бюджетът на телевизията не е актуализиран десетилетия, напротив – намаляван е.

На този фон ръководството на телевизията призова за дебат – с политиците и обществото – за финансирането на БНТ.

Аргументите на генералния директор: обществената телевизия е жизнено важна за развитието на демокрацията у нас.

„Надявам се, че комисията по медии и култура ще разбере това и заедно с финансово ще направят своите стъпки. Ние ще извървим нашите – готови сме на реформи, на прозрачност, на откритост.

Наистина за първи път от толкова години телевизията обявява конкурс за директор. Никога не се е случвало.

Обявяваме конкурс за кореспонденти. Управляваме напълно прозрачно.

Да, разбирам, че от нас се очакват неща, но няма как да стане с тези пари. За да имаме независима медия и да не се оплакват политиците, че сме зависими, че сме обективни, трябва да сме сигурни в парите си.

Ако всяка година треперим за субсидията, ще се огъваме. И това е публичен факт. Искаме ли да имаме честна телевизия, трябва да имаме честно финансиране.

От Комисията по култура и медии са готови на дебат с всички институции за бъдещото финансиране на БНТ“, заяви Кошлуков пред БНТ.

„Трябва да аргументираме финансовото министерство, премиера, че това наистина реално е необходимо. Когато ние сме аргументирани и ги убедим, те са нормални хора като са убедени ще търсим първите, аз ги наричам да започнем да инжектираме по малко.

По-добре малко отгоре, отколкото нищо. Да започнем този процес на оздравяване на телевизията и като финанси, и като програмен продукт да бъде по-добър по-атрактивен.

Ще правим и закони, разбира се, аз давам дума, че са необходими закони. Всички знаете, че страшното е дори мандатът, който за мен мисля, че е много важен – да вдигнем мандата“, заяви Вежди Рашидов – председател на комисията по култура и медии.

В началото на следващата седмица ръководството на БНТ ще предостави на депутатите от бюджетната и медийната комисия доклада за финансовото състояние на БНТ, за да може в четвъртък да седнат за ново обсъждане на финансирането на телевизията, предава Блиц.

Марица

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!