BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Елена Йончева с конкретни предложения към ЕК за защита на журналистите в ЕС

Елена Йончева в ЕП

Журналистката и сегашен евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент Елена Йончева направи конкретни предложения по отношение на свободата на медиите и защитата на журналистите. В рамките на редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йончева поиска да се разработи европейски механизъм за мониторинг на състоянието на медиите в отделните държави, както и да се въведат стандарти за гарантиране на сигурността на журналистите. Йончева постави остро въпроса на Вера Юрова, еврокомисар по европейски ценности и прозрачност: “По-голямата част от живота си работех като журналист – като репортер от конфликтни зони и като разследващ журналист и от личен опит мога да ви кажа само едно – никоя война не е по-опасна от това да пишеш за случаи на корупция по високите етажи на властта. В момента медийната свобода в ЕС е подложена на две паралелни и еднакво опасни заплахи – в някои държави-членки убиват журналисти, а в други – убиват самата журналистика“.

Йончева поиска ЕК да разгледа двете заплахи паралелно и да предприеме действия, както за физическа защита, така и за осигуряване на регулярен медиен мониторинг, така че да се гарантира интегритетът и независимостта на медиите. В отговор еврокомисар Юрова потвърди, че свободата на медиите ще бъде обект на много задълбочена оценка в рамките на новия механизъм за върховенство на закона. През октомври тази година ЕК ще публикува първите доклади за състоянието на върховенството на закона в отделните държави от ЕС. В момента ЕК разработва методологията и критериите за оценка в три области – съдебна система, състояние на медиите и борба с корупцията. ЕК настоява резултатите от оценките по новия механизъм да се обвържат със средствата, които държавите-членки получават от бюджета на ЕС. Конкретно по линия на независимостта на медиите Юрова уточни, че ще се оценяват редица показатели, между които и сигурността на разследващите журналисти, финансирането на медиите, политически и икономически натиск над журналистите. Очаква се още през март 2020 г. Европейската комисия да представи първата си инициатива по линия на медийната свобода.

Пресцентър Делегация на българските социалисти в ЕП

Коментари

коментар

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!