BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екоинспекцията проверява замърсяване на р. Провадийска в Каспичан

Река Провадийска в червено-оранжев цвят. Снимка РИОСВ

Експерти от РИОСВ-Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионалната лаборатория към ИАОС и представители на ВиК – Шумен провериха сигнал за оцветяване на река Провадийска от градската канализация на Каспичан. Канализацията се използва без изградена и въведена в експлоатация пречиствателна станция за отпадъчни води.

Сигналът за оцветяването е подаден от жител на града. Незабавната проверка на експертите показва наличие на утайки с оранжева цветност по руслото на дерето след изхода на канализацията на града в една от точките на заустване.

За установяване на качествата на отпадъчните води и дали има замърсяване към реката бяха взети водни проби от изхода на канализационния колектор, съобщиха от екоинспекцията. Извършена е и проверка на обект за преработка и производство на консервирани плодове и зеленчуци и обект за производство на картон и каширано велпапе. Установено е, че при двата обекта се формират производствени отпадъчни води, които се заустват в канализацията с цветност, различна от битови отпадъчни води. В тази връзка са взети водни проби на заустваните към канализацията отпадъчни води от ВиК-оператора.

По заявка на БДЧР са взети три водни проби: 300 метра преди мястото на замърсяване, от мястото на замърсяване и 150 метра по течението на р. Провадийска след мястото на замърсяване. Резултатите от анализа на водните проби ще бъдат оповестени допълнително.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!