BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гордост! Българско дете чудо стигна върха в световната ранглиста по шахмат

Едно българско момиче стигна до върха в световната ранглиста, но мечтите не спират дотук. Тя иска да е шампионка по шахмат на планетата.

Трон, на който вече успяха да седнат Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Момичето е на 15 години, казва се Нургюл Салимова и оглави световната ранглиста до 16 г. Нейният ЕЛО рейтинг в световната федерация (ФИДЕ) е достигнал 2405 точки, което я нарежда сред най-добрите шахматисти в света, пише dir.bg.

Снимка: dir.bg

 

Считат я за суперталант от 2009-а, когато клубът “Бургас 64” я забелязва. По-точно – Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл. Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Там живее и днес.

Тренира и работи с клуба и екипа си онлайн, а искрата на играта у нея палят дядото и бащата – и двамата активни шахматисти. Пътува за състезания у нас и в чужбина, където вече побеждава жени и мъже.

За успеха ключови са още двама души.

Единият е руснакът Вячеслав Тиличеев, професионален играч, съдия и треньор по шахмат, който живее у нас. Другият – Владимир Георгиев, който бе наставник на Антоанета Стефанова при спечелването на световната титла от нея през 2004-а. В момента гросмайстор Георгиев живее в САЩ, но помага на екипа около Нургюл дистанционно.

През този уикенд Салимова и Жеков са в Гърция, където шахматната ни надежда ще се състезава за местен клуб в първенството на страната. Преди година е направила същото в Сърбия, преди това – във френската суперлига по шахмат, където е поканена отново и през 2019-а.

Тези участия са за трупане на опит, а през април предстои следващият турнир, който може да донесе необходимата последна норма, която да нареди Салимова сред гросмайсторите за жени и мъже. А след това започва новият етап в развитието на таланта и голямата крачка по пътя към нейната мечта.

Снимка: dir.bg

Тогава ще дойдат и поканите за затворени турнири на гросмайсторите, в които нивото е високо, а талантът и трудът вече могат да получат и необходимата материална оценка. Защото там са наградните фондове и хонорарите, които позволяват на един шахматист да бъде независим финансово. Проблем, който у нас е масов при младите спортни таланти.

През тази година има проект на федерацията, според който няколко от състезателите ще получат помощ. Не е голяма – около 4000 лв. на човек, но … е по-добре от нищо. И все пак говорим за едно дете, което тепърва ще навлиза в големия спорт.

Салимова не е единствена – имаме поколение с 3-4 много обещаващи шахматисти под 16 години, които могат да стигнат далеч.

Не е случайно, че точно нея сочат от близо десетилетие за дете-чудо. Нургюл спечели Европейското първенство за деца до 8 г., после и Европейското, и Световното първенства до 12 г. През 2017 г. стана първа и на републиканското първенство у нас за жени.

Снимка: dir.bg

 

Светът вече я познава, въпреки че у нас името на Нугюл Салимова не е в новините често.

Познават я обаче във фондация “Димитър Бербатов” за таланти, където изкара година. През 2017 г. я поканиха в световния отбор на звездите в демонстративен турнир в Сейнт Луис, САЩ. Огромно признание за таланта на момичето от с. Крепче.

Към момента е на 61 позиция сред жените в световната ранглиста. За сравнение, най-добрия шахматист сред жените – китайката Хоу Ифан в момента е с ЕЛО рейтинг – 2662, а световният №1 – норвежецът Магнус Карлсен, който в момента е с рейтинг 2847, е имал само 100 ЕЛО точки повече от Нюргюл, когато е бил на нейната възраст.

Веселин Топалов, най-добрият ни състезател за всички времена, достига 2500 точки и става гросмайстор, когато е на 17 години.

Докъде ще стигне Нугюл не е ясно, защото талантът не винаги гарантира успех. Но поне пътят е ясен, а крайната цел – достатъчно добре формулирана.

Момичето иска да е шампион.

Източник : novavarna.net

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!