BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ген. Мутафчийски: 9-годишно дете е коронавирус, близките му са безотговорни

Почти никаква клинична картина при него, но е с ясна епидемиологична пътека, каза шефът на Националния оперативен щаб, научи ТРГ.

9-годишно дете от Англия е регистрирано с коронавирус у нас. Това съобщи на брифинт преди минути шефът на Националния оперативен щаб генерал -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, добави той.

„Чичото на детето, който също е в България, е бил контакт преди пристигането си тук със сестра си. Те са абсолютно безотговорни“, заяви генералът.

„В света 169 000 са общо регистрираните. 78 000 са оздравелите. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Някои от страните затварят дори сухоземните си граници. Към България са затворени граничните пунктове в Сърбия с изключение на Калотина, където се пропускат тирове. Същото е положението с Румъния. Оформя се тенденция да се осигурят все пак маршрути за пътуване на товари, защото това е изключително важно за снабдяването на населението“, заяви шефът на щаба за борба с коронавируса.

За наше огромно удовлетворение общо в страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и със заповедите, които се издават, добави той.

Професорът благодари на всички българи, които разбраха сериозното на положението и се съобразяват с предписанията да стоят у дома, да не се разхождат излишно, да правят само най-необходимите мероприятия, свързани с ежедневните нужди.

„Това ще даде възможност и ние да не сме прекалено твърди в изискванията. Щом се забележи тази мобилизация на обществото, тогава не е нужно да пренатягаме положението“, подчерта той.

„Благодаря за ръкоплясканията за нашите медици, които се грижат за болните с коронавирус и въобще за здравето на българите“, заяви ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че в Гърция вече има 331 души с коронавирус, като през последното денонощие са регистрирани 103 случая. Там се обмисля забрана за излизане на хората от домовете им, добави професорът.

„В Китай има само 16 новорегистрирани с коронавируса. В Италия обаче са 3590, като 29 000 са вече заразените. 368 са починали през последното денонощие“, каза още генералът.

флагман

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!