BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гений от Пирдоп на девет години – с 38 медала по математика

Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е натрупал над 38 медала и призови места от състезания по математика, научи ТРГ.  Талантливото момче е успяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови отличия. Йордан е III клас в началното училище „Тодор Генчев Влайков“ в Пирдоп.

През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан грабва златото от московската олимпиада за малки ученици. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-висок резултат заедно с деца от Русия и САЩ.

„Това бе най-трудното състезание, защото задачите бяха много различни“, разказва Йордан.

През април пък завоюва златен медал от тайландското международно математическо състезание – ТИМО 2019 г. в Пукет. Но успехите му не спират дотук и в края на август си тръгва със златен медал и купа World Star за най-висок резултат от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad – HKIMO – 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни – Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и др.

Йордан има 2 часа, за да реши 30 задачи от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и теория на числата.

„Най-трудна беше геометрията“, разказва Йордан. Причината е, че в задачите има фигури, които се изучават в VI клас. Той обаче успява да ги реши с упоритост и логическо мислене.

Разбира, че е добър по математика, на 4 г. „Бяхме на плаж, а наши семейни приятели ме накараха да реша задачи с двуцифрени числа наум. Те си мислеха, че си ги решавам преди това в хотела“, спомня си Йордан.

„Впоследствие способностите му се развиха и започна да събира трицифрени числа, четирицифрени и така в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени числа“, разказва пред „24 часа“ баща му Емил Стоянов, който е лекар.

„Не можехме да преценим сами дали е добър и затова го заведохме на уроци в СМГ“, допълва майка му Евгения. И така на 6 г. Йордан отива на първото си състезание – коледното математическо, където без подготовка успява да спечели бронзов медал.

В училище за него няма труден предмет, но математиката и музиката са му скучни. Йордан иска да има и допълнителен час само за четене.

Той не се задоволява само с успехи в математиката. Има още много и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си училище, но и ходи на уроци при Милица Божинова от „Фамилия Тоника“. Танцува и народни танци в детски танцов състав „Средногорче“, свири на пиано, тренира карате и участва в курс по роботика.

Освен всички тези интереси момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов учител е Георги Георгиев, който е световен шампион. Той го учи да решава наум, при това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число.

Любимата му книжка е „Дневникът на един Дръндьо“. „На героя му се случват много смешни случки, както на мен“, казва още Йордан.

С двама негови приятели – Алекс и Марти, искат да напишат и издадат собствена книжка с приключенията им догодина.

Лятото обаче прекарва в игри с приятели. Обича животните и иска да има свое куче.

„Ще го извеждам в 6 часа сутринта, тогава все пак нямам математика“, каза още Данчо.

Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT специалист и актьор.

„Ще ми стига времето и за трите – ще имам едно представление на ден, сутрин ще водя уроци, а следобед ще е програмиране“, реди отсега задълженията си малкият Йордан с големите мечти.

Източник: novavest

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!