BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК-мрежата на Индустриалния парк вече е собственост на община Шумен

ВиК-мрежата на Индустриалния парк на стойност 2,5 милиона лева, вече е публична общинска собственост, след като общинският съвет днес прие докладната на кмета Любомир Христов, с който активите се прехвърлят на общината. Тя пък от своя страна ги дава за управление и стопанисване на водния оператор в Шумен.

На предходната сесия тази точна не събра необходимото мнозинство, след като съветници от две различни групи изтъкнаха, че заради ВиК-мрежата на Индустриалния парк ще се повиши цената на водата за всички граждани. „След като водопроводите и канализацията на парка станат общинска собственост, общината ще я даде на ВиК-оператора за стопанисване, а той ще я включи в активите си и това ще доведе до увеличаване на цената на услугата“, заяви тогава лидерът на БСП Веселин Пенчев. Той предупреди, че по прогноза на експерти, водата ще поскъпне между 50 и 70 стотинки от следващата година заради мрежата на Индустриалния парк. „Всеки, който гласува „за“, трябва да знае, че заради това решение цената на водата ще се увеличи през следващите 5 години“, изтъкна Пенчев в сесийна зала.

Същата позиция изрази и общинският съветник Добромир Драев. Той също предупреди, че водата ще поскъпне, ако общината приеме нови ВиК-активи за 2,5 милиона лева. „Тези активи автоматично ще влязат в бизнесплана на ВиК – Шумен, така че цената на водата ще се увеличи“, беше категоричен Драев.  Мотивите им разколебаха съветниците на миналата сесия и мнозинството отхвърли приемането на мрежата като общинска собственост, макар че още на 13 март кметът Любомир Христов чрез договор за дарение беше приел като дарение ВиК-мрежата на Индустриалния парк на обща стойност близо 2,5 милиона лева.

Днес съветниците на практика узакониха това прехвърляне на собствеността и предоставиха мрежата за управление на ВиК – Шумен.  Докладната на кмета този пък събра подкрепа от 27 съветници.  „Против“ гласуваха петима съветници от БСП, Добромир Драев и Максим Иванов. Останалите съветници от левицата, заедно с Красимир Костов и Красимир Минчев гласуваха „въздържал се“. А дали водата ще поскъпне, предстои да видим следваща година.

Нови часове за шума

Съветниците гласуваха промени в Наредба 1, с които измениха забраната за вдигане на шум. Досега спазването на тишина беше задължително във времето от 22 ч. вечер до 6 ч. сутринта. Сега тези часове се променят от 23 ч. вечер до 8 ч. сутринта. Остава в сила забраната за вдигане на шум във времето от 14 до 16 ч. следобед.

Според новите промени в наредбата, увеселителните заведения ще получават разрешително за удължено работно време, само ако през предходните шест месеца не са нарушавали забраната за вдигане на шум.

Нов общински съветник

В началото на заседанието клетва положи новият общински съветник от групата на ГЕРБ Айсун Ибрямова, която влезе в местния парламент на мястото на Пламен Георгиев, вече главен архитект на Шумен. Ибрямова беше избрана за член на бюджетната комисия на мястото, освободено от Пламен Георгиев. За другото овакантено от него място – това в комисията по икономическа политика, съветниците предпочетоха бившия зам. кмет на Шумен Митко Киров.

В представянето си пред съветниците, новата им колежка Айсун Ибрямова каза, че е на 26 години, завършила е Икономическия университет във Варна, работи във финансовия отдел на частна фирма и по нейни оценки има нужното образование и качества за член на постоянните комисии.

Нови почетни граждани на Шумен

С тайно гласуване съветниците одобриха номинациите на проф. Добрин Добрев и на полковника от резерва Димо Димов за почетни граждани на Шумен.  

Кандидатурата на Димо Димов беше подкрепена от 34 от общо 39 съветници. Един гласува против, а 4 – въздържали се

Кандидатурата на проф. Добрин Добрев беше подкрепена от 29 съветници. Двама гласуваха против, 8 се въздържаха.

Днес съветниците избраха и комисия за избор на обществен посредник на мястото на Иван Капралов, чийто мандат изтече. В комисията влизат петима съветници, трима представители на неправителствения сектор и трима от кметската администрация. Председател на комисията е общинският съветник Метин Джамбазов, а преди него други трима съветници си направиха отвод.

На 4 юни общинският съвет в Шумен ще проведе извънредна сесия

Коментари

коментар

Loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!