BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вдигането на коли от „паяк“ е на ръба на закона

Въвеждат нови пътни знаци и указателни табели за шофьорите, научи trg.

Това се случва с промяна в наредба от регионалното министерство. Оказва се, че вдигането на коли и слагането на скоби се извършва на ръба на закона от години, информира NOVA.

15:00 ч. следобед. Един от наказателните паркинги в София е препълнен с колите на шофьори, паркирали неправилно. Вдигнати са от „паяк“ на базата на този пътен знак. „Всъщност, този символ не фигурираше в Наредба 18 и на практика той не се използваше правилно, нямахме право да го използваме. Всеки елемент за организация на движението, който не е част от съответната Наредба 2 за пътна маркировка или 18 за пътни знаци, не може да бъде използван за сигнализиране на пътищата.“, каза Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Така се оказва, че от общините в цялата страна имат право да ни глобяват за неправилно паркиране, но не и да ни вдигат автомобилите.

Според юристи това дава възможност на шофьорите да остават ненаказани. „Към настоящия момент съдебната практика показа, че голяма част от репатрирането, принудителното преместване на автомобили, е незаконосъобразно. Доста хора са търсили правата си по съдебен ред и съдът се е произнесъл в позитивна посока от гледна точка на шофьора, чийто автомобил е бил принудително преместен“, каза още адвокат Мария Янева.

Казусът със санкционирането за неправилно паркиране, но в „зелена“ или „синя“ зона, е подобен, но и той е пред разрешаване. Въвеждането на новите знаци и табели вече е обнародвано в Държавен вестник. Тепърва те ще се изработват, преди да започне подмяна и монтаж, а в писмена позиция до NOVA, от регионалното министерство заявиха, че допълнителните табели за принудително отстраняване на пътни превозни средства и поставяне на ограничителни средства са регламентирани в Наредба 18.

Те се поставят за допълнителни указания към пътните знаци, които забраняват спирането и паркирането.

дунавмост

loading…

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!