BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безработните ще могат да подадат документи за обезщетения след отмяна на извънредното положение

За времето на извънредното положение всички нормативно определени срокове, касаещи определяне на правото и получаването на парични обезщетения при безработица, спират да текат (чл. 3а, ал.1 т.1 от ЗМДВИП). Това съобщиха от дирекция Бюро по труда в Шумен.

Гражданите, желаещи да подадат документи за получаване на обезщетения при безработица, ще могат да се регистрират в Бюрото по труда и да подадат документи за получаване на обезщетения в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като подадените в този период документи ще се смятат за подадени в срок (чл. 3а, ал.2 т.1 от ЗМДВИП), т.е. няма да търпят санкция поради забавяне.

Агенцията по заетостта, съвместно с ДА ЕУ, са активирали общо 6 електронни административни услуги на Агенцията по заетостта. Същите на този етап са достъпни през Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“, линкът към който е:

https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/unemployment

Електронните административни услуги включват:

Всяка услуга е с подробно описание и с директен достъп до съответния електронен формуляр за попълване.

Във връзка с ограничаването на пътуванията от и до областните центрове ДБТ – Шумен уведомява всички регистрирани безработни лица от населени места, че следва да ограничат посещенията си в дирекцията, а ако е необходимо за посетят Бюрото по труда, трябва да носят регистрационната си карта, с която на контролно-пропусквателните пунктове да доказват целта на пътуването си към областния град.

Коментари

коментар

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!