BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Арестуваха лекарка в Търговище за далавери с ТЕЛК!

Лекарка – член на ТЕЛК в гр. Търговище е арестувана за подкуп. Задържаната е взела подкуп от 200 лв. за издаване на решение за намалена трудоспособност на 66-годишен пациент.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД МВР-Търговище са предприели незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, а лекарката е признала за извършеното. По случая е образувано бързо полицейско производство по описа на ОД МВР-Търговище.

На лекарката е повдигнато обвинение по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс – за получаване на подкуп, който предвижда наказание лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева и е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

Преди дни бяха арестувани членове на ТЕЛК в Ловеч, включително шефката на комисията д-р Донка Минкова.

Окръжният прокурор на Ловеч заяви, че всички от ТЕЛК в града са замесени – цялата комисия и няколко лекари. Подкупите били в размер от 200 до 1000 лв., а в момента на арестуването д-р Минкова носила над 20 000 лв. в себе си.

Според Капка Панайотова от Центъра за независим живот процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна.

„Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, коментира Панайотова пред Нова телевизия.

„Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, допълни адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

loading…

Източник: TRG.BG

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!