BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ако изтървем наши сезонни работници към ЕС, България загива, апелират от Агроасоциацията

От АЗПБ предупреждават, че ако отворим „зелен коридор“, за да угодим на Европа, последствията ще са непридвидими, научи trg.

В свое предложение изпратено днес до ръководителя на Националния оперативен кризисен щаб ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчиски, до здравния министър Кирил Ананиев и до земеделския министър Десислава Танева, Асоциация на земеделските производители /АЗПБ/ подчертава, че „Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната“.

АЗПБ апелира, че в случай че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

Ето какво пише в предложението:

Във връзка с предложенията на редица страни членки на ЕС за въвеждане на т. нар. “зелени коридори” за работници в ЕС и изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което посочи, че страните от ЕС могат да разработят „специфични процедури“ в отговор на кризисната липса на работна ръка в селското стопанство, бихме искали да подчертаем:

– Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната.

Ако бъде предоставена възможност на нашите работници за сезонна заетост в сектора земеделие във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор земеделие, може да застраши и голяма част от населението.

Наша проверка установи, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания – все страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

В контекста на гореизложеното бихме искали да представим на Вашето внимание:

– В случай, че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

флагман

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!